Welk rijbewijs heb je nodig voor het huren van een aanhangwagen of paardentrailer?

Heb je een verhuis gepland staan, of simpel weg wat meubels te transporteren? Misschien moet je een paard verplaatsen naar een nieuwe weide, of heeft je dochter haar eerste springtoernooi? Je oldtimer is eindelijk af en wilt hem eens goed uittesten op het Circuit van Zolder? Voor verschillende redenen kan je snel een aanhangwagen of trailer nodig hebben. Bij TVT-rent hebben we een uitgebreid gamma voor alle type transport! Zowel voor particulieren en professionele in de ruime regio van Turnhout.

Er zijn natuurlijk een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden wanneer je beslist om een aanhangwagen of paardentrailer te huren. Welk rijbewijs heb je nodig? Hoeveel mag je auto trekken? Wat is het totaal gewicht van de aanhanger? Wij overlopen alle belangrijke punten hieronder zodat je met een gerust hart bij ons een aanhangwagen of paardentrailer kan huren.

Welk rijbewijs heb je nodig bij het huren van een aanhangwagen?

Of je al dan niet een speciaal rijbewijs nodig hebt voor het rijden met een aanhangwagen hangt af van de Maximaal Toegelaten Massa (MTM) van de aanhanger en de datering van het behaalde rijbewijs.

Bij de Maximaal Toegelaten Massa (MTM) of totaalgewicht van de aanhanger spreken we over het leeggewicht aanhangwagen + maximaal laadvermogen van de aanhangwagen. Zo kan een aanhanger bijvoorbeeld een MTM hebben van 750 kilo. Als de aanhanger zelf 200 kg weegt (leeggewicht aanhanger), dan mag er nog 550 kg aan lading bij (maximaal laadvermogen aanhanger).

Voor een kleinere aanhangwagen volstaat meestal een rijbewijs B. Heb je grootsere plannen, dan is het mogelijk dat je zal moeten beschikken over een rijbewijs BE of B+ of zelfs C(1)+E. Wij overlopen de regels hier:

  • Met het rijbewijs B mag je altijd een aanhanger trekken met een MTM tot 750 kg. Dit wilt zeggen dat het gewicht van de lege aanhanger + de belading maximaal 750 kg bedraagt. Het hebben van een rijbewijs B kan ook nog genoeg zijn als het gewicht van de aanhangwagen meer dan 750 kg is. In dat geval moet u kijken naar het totaalgewicht van uw auto (inclusief personen) en dat van uw beladen aanhanger. Voor het volstaan van een rijbewijs B, mag dit totaalgewicht niet boven de 3500 kg uitkomen.

  • Met een rijbewijs B+ (96) mag je een aanhanger trekken waarvan het gewicht van de combinatie auto + aanhanger maximaal 4.250 kg is.

  • Gaat het over een aanhangwagen met een MTM van maximaal 3.500 kg dan heb je nood aan een speciaal rijbewijs BE. Dateert jouw rijbewijs BE van voor 1/05/2013, dan mag je een aanhangwagen met MTM van meer dan 3.500 kg trekken op voorwaarde dat het MTM van de wagen + aanhanger max. 12.000 kg is, mits deze de trekkracht van de auto niet overschrijdt.

  • Zijn bovenstaande volumes nog niet voldoende? Of is het trekkend voertuig een vrachtwagen? Dan zal je moeten beschikken over een rijbewijs C1E of CE.

Welke aanhangwagen mag mijn auto trekken?

Niet elke wagen mag zomaar elke aanhangwagen trekken, ook al beschik je over het geschikte rijbewijs. Dit hangt af van welk gewicht uw auto volgens de autofabrikant maximaal mag trekken. Dit kan u terugvinden op het keuringsbewijs of in het kentekenbewijs van uw auto. Zo mag uw beladen aanhanger nooit zwaarder zijn dan het totaalgewicht van uw auto.

Daarnaast wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen het type aanhangwagen. Een ongeremd model mag minder zwaar geladen worden dan een geremd model. Op het kentekenbewijs van je auto staat hoeveel je auto geremd en ongeremd mag trekken.

Ook moet uw wagen uiteraard voorzien zijn van een gekeurde trekhaak. Na deze keuring zal op jouw keuringsbewijs vermeld worden hoeveel gewicht je met de auto mag trekken.

Niet zeker? Maak gebruik van een autoweegschaal bij een garage in uw buurt om het gewicht van zowel uw auto als aanhanger te meten.

Kan je er nog steeds niet helemaal aan uit of twijfel je? Contacteer ons vrijblijvend en wij bekijken het samen! Bij TVT-Rent hebben we een uitgebreid gamma aan aanhangwagens en paardentrailers voor alle type transport!

Wij zijn voornamelijk actief in de regio Turnhout:

Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Bouwel, Dessel, Eindhout, Geel, Gierle, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Houtvenne, Hulshout, Kasterlee, Lichtaart, Lille, Malle, Meer, Meerhout, Meerle, Merksplas, Minderhout, Mol, Morkhoven, Noorderwijk, Oevel, Olen, Olmen, Oostmalle, Oud-Turnhout, Poederlee, Poppel, Ramsel, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Tielen, Tongerlo, Turnhout, Varendonk, Veerle, Vlimmeren, Vorselaar, Vorst, Vosselaar, Wechelderzande, Weelde, Westerlo, Westmeerbeek, Wortel, Zoerle-Parwijs

Previous
Previous

TIPS VOOR HET LADEN VAN JE AANHANGWAGEN