5 tips voor je verhuis met een aanhangwagen

Verhuis op de planning? Bij TVT-Rent helpen we je graag verder, niet alleen met het verhuren van een aanhangwagen maar ook met deze tips om je optimaal voor te bereiden! 😎

1️⃣  Controleer je laadvermogen en de maximaal toegelaten massa (MTM).

Met een rijbewijs B, mag je een personenwagen besturen. Het totaalgewicht van je auto, aanhanger en inhoud van je lading mag dan maximaal 3,5 ton wegen, dit is de maximaal toegelaten massa of MTM. Stel dus dat je wagen een SUV is, kan het al snel zijn dat deze tegen de 2,5 ton weegt met een volle dieseltank. Dan de enkelas aanhangwagen er nog eens bij, die 500kg weegt. Het totaal gewicht is nu al 3 ton, nu moet je er nog je eigen gewicht en de gehele lading bijtellen. Kortom: de vaatwasser, droogkast, koelkast en dressoir tegelijk verhuizen is niet echt een optie omdat het gewicht dan een stuk hoger uitkomt dan de legale maximum. Wil je toch meer tegelijk verhuizen dan zal je al een rijbewijs BE moeten voorzien.

2️⃣  De afmetingen.

De breedte van de aanhangwagen mag maximaal 2.55 meter zijn inclusief alle uitstekende delen. Let ook op dat scherpe uitstekende delen niet zijn toegestaan.

3️⃣  Is de aanhangwagen geremd of ongeremd?

Het verschil tussen deze twee kan gecompliceerd uitgelegd worden, we gaan het proberen simpel houden.

Een ongeremde aanhangwagen heeft “geen eigen remmen”, de wagen die de aanhanger trekt moet dus voor het remmen zorgen. Controleer dus zeker op de papieren van de wagen hoeveel deze mag en kan trekken om het geheel tot stilstand te kunnen brengen.

Een geremde aanhangwagen werkt met een oplooprem, wat er voor zorgt dat wanneer de wagen remt, er een negatieve kracht op de dissel ontstaat zodat de aanhangwagen ook remt.

Waarom is dit nu belangrijk? Het trekgewicht van je wagen varieert tussen deze twee modellen. Je wagen zal dus meer kunnen trekken met een geremde aanhangwagen. In het geheel moet de aanhangwagen geremd zijn indien de MTM (aanhanger + inhoud) meer dan 750kg bevat.

4️⃣  Controleer de lading.

Als je de lading niet correct afdekt of vastmaakt, is dat niet alleen gevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers, maar het kan ook nog eens tot boetes leiden. Losliggende ladingen moeten altijd afgedekt worden door spanriemen, een net of een zeil.

5️⃣  Kijk alles goed na voor vertrek.

Ga zeker nog eens over alle puntjes voor het effectieve vertrek. Alle punten die we hebben opgenoemd zijn ook toepasbaar op een caravan. Zet je bagage en lading goed vast, en rijd veilig! Vergeet niet dat je langer, breder en hoger bent dan wanneer je normaal met een wagen rijdt.

Previous
Previous

Maak je tuin lenteklaar met deze tips

Next
Next

Het huren van tuinmachines om je tuin winter klaar te maken